Effektivt fingeravtrycksarbete gav fängelse i över ett år

På morgon vid 9-tiden stegade en av våra lokala brottsplatsundersökare, Lennart Lundahl, in på kontoret och i handen hade han ett nysäkrat fingeravtryck från en brottsplats. En gammal dam hade fått besök av två personer som uppgav sig arbeta för hemtjänsten. Efter besöket upptäckte hon att plånboken var stulen. En av de båda personerna, en man, hade på ett artigt och belevat sätt hjälpt henne att sätta sig ned på en stol genom att dra ut den och föra in den medan hon satte sig. Detta uppgav den gamla damen till Lennart som genast insåg att stolen kunde vara intressant.

Fingeravtryck, kolvippaJag hade inget särskilt ärende just då och bestämde mig för att söka spåret i fingeravtrycksregistret medan Lennart tog sig en kaffe inne i vårt fikarum. Spåret var inte av någon högre kvalitet men innehöll tillräckligt med information för att kunna identifieras. Till min stora förvåning kom resultatet av sökningen tillbaka redan efter 5 minuter. Resultatet var entydigt och efter att min kollega Conny Jönsson tittat på det kunde vi meddela Lennart att spåret identifierats till en person i våra register.

Lennart ringde genast upp handläggaren som i sin tur tog kontakt med FU-ledaren. Beslut om hämtning till förhör fattades omedelbar och efter lite samtal hit och dit fick de tag på en patrull som hade kännedom om var mannen brukade hålla till.

Vid 10.30-tiden fick vi information om att patrullen var på väg till stationen med den misstänkte mannen. Han dömdes sedermera för detta brott samt för ytterligare två liknande brott till fängelse i 1 år och 8 månader.

Känslan av effektivitet är något som sitter kvar i mig än idag och även om det är för mycket att begära i alla ärenden så vill jag att vi skall kunna nå dit än en gång. Jag tror för egen del att vi är på väg i rätt riktning genom inrättandet av NFC.

Jörgen Hylén, tf gruppchef
NFC Syd