Gammalt mordfall blir aktuellt igen

Detta kommer att bli en cliffhanger och anledningen till det är att huvudförhandling i ärendet ännu inte är genomförd, och därmed har vi ännu inte facit om hur det slutligen kommer att avgöras. Av samma skäl, och att åtal inte ännu är väckt, är det många detaljer och omständigheter som ännu inte kan presenteras offentligt.

Fallet är ändå värt att nämna redan nu, då åtal väcks inom kort, och det då sannolikt kommer att få relativt stort utrymme i media, dels med anledning av att det är ett gammalt fall som prövas, men även på grund av de speciella omständigheter som finns i fallet.

Utskrift

Torsdagen den 18 mars 2003 anmäldes Veronica Lin försvunnen av sina föräldrar i Göteborg. Veronica studerade på Chalmers och hade på eftermiddagen åkt från Chalmers och hem till föräldrarnas bostad på Bancogatan i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Hon kom dock inte hem, men hennes bil anträffades i garaget intill bostaden. Föräldrarna kontaktade därför polisen. Eftersom Veronicas tvåårige son väntade på henne hemma hos föräldrarna, och hon hade parkerat bilen i garaget intill bostaden, gjorde polisen omgående bedömningen att Veronica inte hade försvunnit frivilligt.

Veronica Lin hade sin tvååriga son tillsammans med en man som var kinesisk medborgare och affärsman med många resor i Europa. En vårdnadstvist pågick mellan Veronica och den före detta maken.

Efter att Veronica anmäldes försvunnen, spårades hon till en lägenhet i samma trappuppgång och under föräldrarnas lägenhet. När polisen bröt sig in i lägenheten anträffades Veronica död i lägenheten. Brottsplatsundersökningen genomfördes av kriminaltekniker vid dåvarande tekniska roteln vid Länskriminalpolisen i Göteborg och förundersökningen handlades vid dåvarande spaningsroteln vid länskriminalpolisen i Göteborg. Tidigt visade det sig att Veronicas före detta make befann sig i Göteborg vid tiden för mordet. Maken anhölls, och häktades senare misstänkt för anstiftan till mord. Kammaråklagare Ulrika Bentelius-Egelrud gick i och med detta in som förundersökningsledare för ärendet.

Lägenhetsinnehavaren till den lägenhet där Veronica anträffades var kinesisk medborgare, men var han befann sig var okänt. Han blev under en tid anhållen i sin frånvaro för mordet på Veronica. Hennes före detta make var häktad under cirka en månad innan Göteborgs tingsrätt försatte honom på fri fot. Han lämnade omgående Göteborg och Sverige. Lägenheten var dock fortfarande avspärrad på grund av den kriminaltekniska utredningen. På Valborgsmässoafton, drygt en månad efter att Veronica anträffades död, anträffades en kropp nergrävd. Den fortsatta undersökningen visade att den nergrävda kroppen tillhörde den försvunne lägenhetsinnehavaren.

Förundersökningen fortsatte med både ytterligare kriminaltekniska utredningar och övrig utredning så som förhör, telefonanalyser, övrig kartläggning av möjliga inblandade personer, på det traditionella sätt som omfattande mordutredningar bedrivs. Utredningsarbetet ledde fram till att Veronica Lins före detta man häktades i sin frånvaro 2005 och efterlystes. Utredningen fortsatte och åklagaren och utredningspersonal besökte Kina för informationsinhämtning.

Med anledning av efterlysningen greps Veronica Lins före detta make i Storbritannien i december 2014 och fördes över till Sverige för häktning av Göteborgs tingsrätt. Han har varit häktad sedan dess och är i skrivande stund fortfarande häktad.

Den sedan tidigare genomförda förundersökningen har fortsatt och har under året varit mycket omfattande. Profilerare från gärningsmannaprofilgruppen vid NOA har deltagit i utredningsarbetet tillsammans med förhörsledare och spaningspersonal från utredningssektionen vid polisregion Väst. Förundersökningsledare har under hela perioden varit kammaråklagare Ulrika Bentelius-Egelrud.

Tre medarbetare vid NFC väst, spår och dokumentation, fingergruppen (samt undertecknad) har varit med i ärendet från 2003. De har genomfört ett omfattande arbete med genomgång av en stor mängd kriminaltekniskt materialet. Systematisering av materialet och flera nya analyser och undersökningar har genomförts med en sammanställd dokumentation. Under ledning av en generallist vid NFC i Linköping har ett flertal undersökningar genomförts även där. Medarbetarna på NFC väst och NFC i Linköping har gjort ett gediget arbete med genomgången av ett mycket omfattande material.

Åtal väntas väckas vid Göteborgs tingsrätt innan 2015 är slut och kammaråklagare Ulrika Bentelius-Egelrud kommer tillsammans med åklagarkollegan Anette Wiberg Koffner att driva ärendet under huvudförhandlingen. Den misstänkte kommer att försvaras av tre advokater.

Det kommer att bli en mycket intressant huvudförhandling, där rätten ska ta ställning till både gammalt och nytt material. Så småningom, när den rättsliga prövningen är avslutad, räknar jag med att kunna presentera fallet betydligt mer detaljerat.

Torbjörn Åhgren, sektionschef
NFC Väst