Latenta skospår

Hur många Lokusar eller tekniker försöker pensla golv för att söka
latenta skospår? Jag vågar påstå att detta tillhör ovanligheterna och
tyvärr tror jag att vi missar många fina skospår.

Vid ett villainbrott kröp jag runt på knä och lyste i alla möjliga och omöjliga riktningar och vinklar med de olika skospårslampor som vi har tillgängliga. Jag såg, som jag uppfattade det, orört damm, men absolut inga skospår. Golvmaterialet var ljus laminat och jag började därför pensla med svart fingeravtryckssot. Minsann framträdde det direkt fina skospår.

Det har tidigare presenterats en betydligt större pensel med strutsfjäder avsedd att användas för pensling av golv. Jag vet att vi har dragit lite på munnen och kanske inte tagit detta helt på allvar, men jag tror nog att det är dags att omvärdera. Man kan säkra de penslade spåren med gelatinfolie men ett annat bra sätt är att säkra med microsil eller annan gjutmassa på det sätt som jag beskriver nedan. Bilderna är från ett av försöken.

Ragnar Nordanstig
Kriminaltekniker
Polismyndigheten Värmland

Latenta skospår

Ett silikonbaserat papper tejpas fast vid ena änden av spåret och en sträng gjutmassa läggs ut på golvet mellan spåret och silikonpapperet. Gjutmassan pressas därefter ut med en rulle till ett mycket tunt skikt över spåret. De försök vi gjort visar att det går åt anmärkningsvärt lite gjutmassa för att täcka ett helt skospår. Resultatet blir ett tunt gjutskikt med ett fantastiskt skospår som sitter fast på en pappersbas. Foto: Ragnar Nordanstig.