Specialanpassat kamerastativ

Tekniska roteln i Karlstad medverkar vid framtagning av ett nytt kamerastativ anpassat för att fotografera undersökningsmaterial.

Många rotlar saknar fast fotograferingsutrustning i undersökningsrummen. Det medför att vi ofta i samband med undersökningar måste transportera materialet till någon annan lokal där det kan fotograferas. Något som självfallet innebär både ökad kontamineringsrisk och ökad risk för att eventuella spår förstörs.

Vi har nyligen fått en första prototyp för utvärdering till ett nytt specialanpassat kamerastativ.  Som bilden visar sitter stativet fastmonterat på väggen intill undersökningsbordet. Kameran kan snabbt höjas och sänkas med en vev som påverkar en kuggrem inne i stativets centrumpelare.  Det fiffiga är kameran hela tiden löper parallellt med bordet.

Kameran kan snabbt höjas och sänkas med en vev som påverkar en kuggrem inne i stativets centrumpelare.  Det fiffiga är kameran hela tiden löper parallellt med bordet. Foto: Ragnar Nordanstig

Kameran kan snabbt höjas och sänkas med en vev som påverkar en kuggrem inne i stativets centrumpelare. Det fiffiga är kameran hela tiden löper parallellt med bordet.
Foto: Ragnar Nordanstig

Kameran kommer att vara ansluten till en bärbar dator. Den fungerar som monitor och där gör vi både alla inställningar och sköter själva fotograferingen. Stativet är som sagt en prototyp och vi har redan framfört flera förslag på små förändringar till konstruktören. Är det någon som har funderingar, förslag eller synpunkter är ni välkomna att kontakta Ragnar Nordanstig eller Leif Malm på tekniska roteln i Karlstad.

Ragnar Nordanstig
Kriminaltekniker
Polismyndigheten Värmland