Tre filter som bör finnas med i en forensisk fotografs kameraväska

Tips för forensisk fotografering. 476 nanometer ”gult” filter, för ”blå” ljuskälla med en peak på 445 nanometer. Används för exempelvis Basic Yellow-framkallade fingerspår och kroppsvätskor på olika material.

 

Filter_bild1_Marcus

Polarisationsfilter, ett för objektivet och ett på ljuskälla såsom ficklampa, ledlampa, skospårslampa. Detta för att få bort oönskade reflexer eller frigöra ett spår som är avsatt till exempel på en display från mobil eller datorskärm.
Det vi använder detta mest till är Ninhydrinframkallade spår på kuvert och papper, ljuskällan är då en ringlampa runt objektivet. Till den har vi klippt till ett polarisationsfilter, som finns att köpa på ark. Detta gör att ringbelysningen lättar upp alla skuggor och polarisationsfiltret tar bort reflexer i pappersfiberytan som ofta är något glansig på grund av lim eller annat som finns i papperet.

Solljus är polariserat i sig och då behövs bara filter på kameran för att släcka ut reflexer, ett klassiskt exempel är vindrutan på bilen då reflexen från skyn släcks ut.

Ett exempel då vi använder båda filtren på kameran är den ”blå” ljuskällan 445 nm från, som redan har polarisationseffekten inbyggd. Du ska inte sätta ett polarisationsfilter framför ljuskällan då. Kolla därför alltid om ljuset redan är polariserat innan filtret sätts på. I så fall sätter du två filter på objektivet, Polfilter + 476 nm-filter, och inget på ljuskällan.

ND gråfilter, är bra för att få långa exponeringstider, då du fotograferar en laserpekares stråle med hjälp av en pappbit och behöver hinna måla fram kulbanan med lång exponeringstid. Kameran ställs in på lång tid och resultatet ska vara en något underexponerad bild, laserpekare monteras på stativ och lyser konstant. Medan exponeringen pågår, följer du pricken från pekaren med ett papper som du låter laserpricken lysa på under hela förmodade kulbanan under exponeringen. Här måste du testa dig fram.

Marcus Andrae
forensisk fotograf, NFC